Cum a luat nastere moneda Euro ? Istoria banilor

moneda euro istorie

Dupa cum spuneam si intr-un articol precedent, inainte ca moneda Euro sa fie introdusa, majoritatea tarilor europene aveau propriile lor bancnote si monede (monedele lor nationale).

INVATA ACUM SA FACI BANI PE INTERNET PESTE 2600 EURO IN DOAR 30 DE MINUTE:

CLICK pe www.thepiratetrader.ro pentru a face bani pe net FOARTE RAPID!

Moneda europeana a aparut la inceputul anului 1999, ea fiind pusa in circulatie la inceputul anului 2002. Producerea bancnotelor a inceput in luna iulie a anului 1999, producesul facandu-se in 15 imprimerii, aflate pe toate teritoriile celor 12 state membre din perioada respectiva: Belgia, Germania, Spania, Grecia, Franţa, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Austria, Finlanda si Portugalia.

Folosind 250.000 de tone de metal, imprimeriile au tiparit 14,89 miliarde de bancnote si au batut 52 de miliarde de monede.

In anul 1996, Uniunea Europeana a decis ca, spre deosebire de cele sapte bancnote euro, identice pentru toate tarile, monedele de 1, 2, 5, 10, 20 si 50 de eurocenti si de 1 si 2 euro sa dispuna de „fete nationale„, prin urmare cateva exemple: In Atena gasim tanara Europa rapita de Zeus pe moneda de 2 euro, in Italia pe moneda gasim cele mai mari talente ( „Proportiile ideale ale corpului uman” de Leonardo da Vinci sau „Nasterea lui Venus” de Botticelli), in Austria s-a retinut in metal monumente ale Vienei, in Spania catedrala Santiago de Compostela si chipul lui Miguel de Cervantes, Portugalia a ales sa puna in lumina secolul al XII-lea (cel al independentei), etc.

De unde este inspirat simbolul Euro?

simbol moneda euro

 

Simbolul Euro (€) este inspirat din litera greceasca epsilon, avand ca punct de reper leaganul civilizatiei europene. La nivel grafic acest simbol este apropiat de litera E , care este prima litera din cuvantul cheie, Europa, cu doua linii paralele la mijloc.

Care a fost scopul nasterii monedei Euro?

Euro s-a nascut din vointa statelor Uniunii de a se proteja fata de instabilitatea monetara.

In articolul urmator vom vedea cum a luat nastere Leul romanesc.