Cum au aparut banii ? Istoria banilor

istorie bani

Probabil si dvs. v-ati gandit sau v-ati pus intrebarea macar o data „cum au aparut banii?”, dar din anumite motive tot nu ati aflat istoricul lor. Ei bine, in urmatoarele articole pe blog vreau sa vorbim putin despre bani, cum au aparut, care era scopul lor, de unde vine numele de moneda si banca, si multe altele.

INVATA ACUM SA FACI BANI PE INTERNET PESTE 2600 EURO IN DOAR 30 DE MINUTE:

CLICK pe www.thepiratetrader.ro pentru a face bani pe net FOARTE RAPID!

Una dintre cele mai importante inventii ale omenirii, sau pentru unii chiar cea mai importanta, se refera la bani. Banii erau folositi inca din timpuri stravechi, in comert, ca mijloc de plata, sub forma de monede. Pe urma au aparut bancnotele si mai nou mijloacele electronice de plata.

Exista doua categorii de bani:

bani metalici – se refera la o moneda care continea o cantitate exacta de metal, aur, argint, si aveau o valoare cunoscuta
bani fiduciari – se refera la banconote care nu contin valoarea pe care o reprezinta, in schimb emitentul acesteia ii garanteaza valoarea

Inainte sa apara moneda, in vechime se facea troc, schimb in natura. Abia pe urma, au aparut monedele care mai intai erau reprezentate de scoici, apoi se bateau din metale pretioase, aur si argint.

Primele monede

Primele monede au fost produse in secolul al VII-lea i. Hr., in Asia Mica. Ideea s-a raspandit foarte repede, iar grecii antici si ulterior romanii au inceput sa produca monede din argint si bronz. Drept garantie a valorii, pe monede era gravat sigiliul regelui, al tarii sau al orasului care le-a emis.

Primii bani de hartie

Chinezii au inventat hartia si au fost si primii care au introdus conceptul de bani de hartie. Pe urma, negustorii italieni, in secolul al XI-lea, au inceput sa utilizeze hartii de valoare, care erau utilizate numai de catre negustori.

In zilele noastre, banii sunt intr-o continua evolutie. Pana la data de 1 ianuarie 2002, majoritatea tarilor europene aveau propriile bancnote si monede. Pe urma moneda Euro a inlocuit monedele nationale ale multor tari, devenind moneda unica a sute de milioane de cetateni europeni.