Cine influenteaza valoarea unei actiuni ? Investitii la bursa

valoare actiuni influenta bursa investitii

De la inceput vreau sa va spun ca pretul la bursa se determina prin confruntarea cererii cu oferta. O zicala mai veche confirma spusele mele „o actiune valoreaza atat cat este dispus sa plateasca pe ea un cumparator„.

INVATA ACUM SA FACI BANI PE INTERNET PESTE 2600 EURO IN DOAR 30 DE MINUTE:

CLICK pe www.thepiratetrader.ro pentru a face bani pe net FOARTE RAPID!

Oferta este formata din numarul de actiuni emise de catre o companie, iar cererea este data de numarul de investitori care isi doresc actiunea respectiva si sunt dispusi sa plateasca pentru aceasta.

Investitorii pot cumpara doar in cazul in care cineva este dispus sa vanda, iar daca exista multi care doresc sa cumpere actiuni si putini dispusi sa vanda, atunci pretul va creste pana cand vor fi mai multe persoane dornice sa vanda. In momentul in care pretul a crescut prea mult, astfel ca investitorii nu mai doresc sa cumpere, pretul va incepe sa scada.
Acest raport dintre cerere si oferta explica de ce pretul se modifica in sus si in jos, dar nu si de ce o actiune are o anumita valoare.

Valoarea unei actiuni depinde in mare parte de situatia financiara a companiei. In cazul in care se asteapta ca o societate sa inregistreze pierdere, valoarea actiunii scade, insa investitorii vor plati mai mult pentru actiunea unei companii cu rezultate puternice in ultimii ani si cu o politica care distribuie in mod constant dividende.

In cazul in care o companie se asteapta sa revina pe profit prin, de exemplu un produs inovator, atunci valoarea actiunii creste, insa daca o companie profitabila va anunta pierderi, valoarea scade.

Evolutiile macroeconomice influenteaza de asemenea intreaga piata bursiera. In momentul in care inflatia este redusa, dobanzile sunt mici, iar produsul intern brut creste, activitatea companiilor este impulsionata de mediul de afaceri. Ele obtin profituri tot mai mari, iar acest fapt atrage investitori, prin urmare preturile actiunilor cresc. In schimb, daca economia este in recensiune, activitatea companiilor se restrange, iar oamenii nu mai investesc in actiuni, valoarea titlurilor scade.

Valoarea actiunilor este influentata, nu in ultimul rand, si de modul in care evolueaza piata internationala. Prin urmare, in perioadele de stabilitate, investitorii straini intra pe piata autohtona si asta contribuie la cresterea pretului actiunilor. In schimb, daca apar probleme pe pietele externe, investitorii nu isi mai asuma riscuri, iar ei vor vinde actiunile detinute, ceea ce face ca valoarea lor sa scada rapid in multe cazuri, desi societatile au obtinut rezultate financiare bune.