Cand va renunta Romania la Leu si va adopta moneda Euro?

leu euro aderare romania

Renuntarea la leu si adoptarea monedei euro este o chestiune foarte importanta pentru Romania. Aceasta trecere a fost pusa in discutie de mai multe ori de catre guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

INVATA ACUM SA FACI BANI PE INTERNET PESTE 2600 EURO IN DOAR 30 DE MINUTE:

CLICK pe www.thepiratetrader.ro pentru a face bani pe net FOARTE RAPID!

Pentru ca Romania sa reuseasca sa treaca la moneda Euro, pasii necesari trebuie sa fie mult mai eficienti. Radu Ciofu, analist finaciar a declarat „In momentul in care ai o integrare monetara, practic economiile zonelor respective se contopesc foarte mult si in prima instanta asta poate fi foarte rau pentru o economie mai inapoiata, deoarece se creeaza dezechilibre economice destul de mari. Anumite firme se pot închide, anumite tipuri de comportamente economice nesanatoase, mai exact credite de consum sau credite pentru lucruri nu neaparat pozitive economic, pot fi incurajate, iar atunci se pot crea pe termen scurt si mediu anumite discrepante economice destul de mari”.

Daca cumva un stat pierde controlul asupra monedei proprii, pentru ca defapt asta inseamna integrare, aceste dezechilibre economice pot fi greu de corectat, fara niste miscari sociale mari. Economiile care se unesc trebuie sa fie foarte compatibile si egale din punct de vedere al eficientei, mai ales ca Romania este mai putin eficienta si mai inapoiata economic decat media Uniunii Europene.

Analistul financiar a declarat „Renuntarea la leu si adoptarea monedei euro este un proces greu, de lunga durata. Ne miscam in directia buna, insa, destul de incet. Mai avem mult pana sa ajungem la o competivitate relativ egala cu media UE.”

Tinta cea mai realista la aderarea la zona euro ar fi anii 2022-2023, conform analistului.

Parerea mea este ca foarte rapid lucrurile nu se pot schimba, nici nu este bine sa ne grabim si sa intram in zona euro nepregatiti. Sa nu uitam ce s-a intamplat in Grecia, unde este evident ca s-a fortat intrarea, nefiind suficient de pregatiti, iar acum platesc pretul pentru aceasta, si nu sunt singurii.